2011. július 11., hétfő

Hogyan fektessük a csecsemőt?

Ez megint egy olyan téma, amitől szerintem a szülők a "falra másznak" ,mert ha megkérdeznek három (szak)embert a témáról négyfélét fognak javasolni. Ráadásul vannak nehezen elalvó babák, és tuti nem úgy fog elaludni, ahogy mi szeretnénk. Ilyenkor fordítsuk meg a csecsemőt, kockáztatva a felébredését??
kép forrása:www.hetkoznapicsodaink.blogspot.com
Kezdetben vala a ....hason fektetés, vagy a háton, már nem is emlékszem. Még jó, hogy tudomásom szerint csak három féle variáció van...

Nézzük  az érveket és ellenérveket!
A háton fektetést leginkább azért ellenjavallt, mert így a baba könnyen félrenyelheti a felbüfizett táplálékot. Ezért ez különösen a bukós babáknál felejtős. Bár vannak, akik ezt a fektetési módot ajánlják úgy, hogy a baba fejénél a baba ágyát megemeljük, így a visszabukott étel kicsordul a pici száján és nem tudja félrenyelni, vagy letüdőzni (aspirálni). Ehhez viszont elég jelentős mértékben meg kellene emelni az ágyat, ami azt eredményezi, hogy a pici egy idő után a kiságy végébe fog csúzdázni.
 Én a lejtős fektetést csak bukós babáknál szoktam ajánlani. A háton fektetést semmilyen módon nem. Szerintem viszonylag kevés csecsemő szeret a hátán feküdni (de biztos ez alól is vannak kivételek). Háton fekve ugyanis elég nehéz felvenni a magzati pózt, amely a méhben eltöltött biztonságos időkre emlékezteti a babát (és még a nagyobb gyermekeket, illetve a felnőtteket is..) Sokan láttunk már hason alvó nagyobb gyereket, aki "büdösbogár" pózban a hasa alá húzza a lábait, megemelve a popsiját. Eléggé vicces látvány, de ez is valahol a magzati pózhoz közeli testhelyzet.

A hason fektetés nagyon sokáig favorit volt, sőt még most is sok koraszülött osztályon fektetik így a babákat, természetesen légzésfigyelő használatával. Ennek a helyzetnek az az előnye, hogy gyógytornászok és orthopedusok szerint jó hatással van a csípő fejlődésére.
 A hason fekvő baba több ingerrel találkozik, szemben a hátán fekvő babával, aki főleg a plafont látja. Ráadásul a fejét emelgetve erősödik a baba háti, nyaki, vállövi izomzata. A hasfájós babák is legfőképp ezt a helyzetet szeretik.

Viszont éjszakai altatásra azóta nem ajánljuk a hason fektetést, amióta megfigyelték, hogy a hirtelen csecsemőhalálban meghalt picik 94%-a hason feküdt. Erre biztos magyarázatot még nem tudunk, többféle találgatás is napvilágot látott. Az egyik az, hogy a széndioxidban gazdag kilélegzett levegőt szívja vissza a pici, így megakadályozva, hogy az agy elég oxigénhez jusson. A másik nézet szerint hason fekve a baba szíve, és tüdeje nehezebben végzi a munkáját.
 Ez azonban csak egy a  hirtelen csecsemőhalál kockázati tényezői közül, mindenesetre légzésfigyelő nélkül nem ajánljuk ezt a testhelyzetet éjszakára. Napközben viszont, amikor ébren van a csecsemő, nagyon ajánlott a hasra fektetés, csak az a gond, hogy sok baba nem szereti és rövid időn belül elkezd sírni. Ilyenkor nem kell erőltetni, napról napra fokozatosan kell növelni a hason töltött időt. Pár hét alatt megszeretik a babák. 

Az én kedvencem az oldalt fektetés. Ilyenkor nincs gond a kibüfizett táplálékkal, egyszerűen kifolyik a baba száján. A magzati pózt könnyedén fölveheti a csöppség. A fej deformitását is könnyen megelőzhetjük, ha váltogatjuk, hogy melyik oldalán fekszik a pici. Akkor van gond, ha a kiságy a fal mellett van és természetesen nem szeretnénk ha a pici a fal fele lenne fordulva (nyilván ő sem örülne neki). Ilyenkor egyszerűen a fej irányát kell változtatni, vagyis egyszer a kiságy egyik végében van a baba feje, aztán a másik végében.
Ha attól félünk, hogy átfordul a hasára, vagy extrém mozgékony a kisbabánk, akkor érdemes egy törölközőt, vagy plédet összehengergetni, azt a kiságy rácsához tenni, és ehhez támasztani a baba hátát. Lehet erre a bababoltokban egy speciális eszközt kapni, amire szerintem fölösleges pénzt költeni, de mindenki maga tudja..
Az oldalt fektetés ellentábora azt mondja, főleg az orthopedusok, hogy a csípőnek nem túl jó ez a testhelyzet, és így bizonyos mértékben a baba feje is "lóg", mivel nem teszünk alá párnát. 
Jut eszembe egy fontos szabály: A baba feje alá nem teszünk párnát!
 És eljön majd a nap, (pontosabban éjszaka) amikor a baba alvás közben olyan testhelyzetet vesz föl, ami neki tetszik, és azt gondoljuk, hogy fellélegezhetünk. Ám mégsem, mert ha valaki nem tudná, a bölcsőhalál leggyakrabban 3 hónapos életkorban fordul elő!

Visszatérve a fektetésre, tehát mindenbe bele lehet kötni, és nézetek jönnek-mennek, mindenki tudja, hogy bent a pocakban volt a legjobb a gyereknek, de azért a fürdőkádban ne altassuk!!!Nincsenek megjegyzések: